Aandacht voor veilig roltrapgebruik tijdens Week van de Veilige Roltrap

In aansluiting op de internationale Safety Awareness Week organiseert het Liftinstituut van 10 tot en met 16 november 2014 de Week van de Veilige Roltrap. Met persaandacht, publieksevenementen, een onbijtsessie voor retailers en beveiligers, en een voorlichtingsfilm voor scholen wordt aandacht gevraagd voor veilig roltrapgebruik.
04-11-2014

Retailers en Liftinstituut waarschuwen ouders
Geen mooier speelgoed voor kinderen dan de roltrap, zou je denken. Het Liftinstituut en retailend Nederland kijken er anders tegenaan. Zij zien liever dat ouders spelende kinderen bij de roltrap weghouden. “Zo’n roltrap is veilig als je ‘m gebruikt waarvoor hij bedoeld is. Bij verkeerd gebruik, zoals spelen, ligt een ongeluk zo op de loer”, weet voorlichter Koos van Lindenberg. Alle reden voor het instituut en de samenwerkende winkeliers om tussen 10 en 16 november extra aandacht te vragen voor roltrapveiligheid.

Volgens Van Lindenberg is een speciale ‘Week van de Veilige Roltrap’ zeker niet overbodig: “Mensen zijn zich niet bewust van de gevaren die verkeerd gebruik met zich meebrengt. Deze zomer nog kwam een jongetje met zijn voet vast te zitten in een roltrap van de Rotterdamse metro. Hij had zijn voet tegen de zijkant van de roltrap gezet. Gelukkig kon zijn vader hem wegtrekken, maar zijn schoen was helemaal kapot.” En zo kent Van Lindenberg nog meer ongelukken waarbij kinderen met kleding of schoeisel klem kwamen te zitten. “Daarom is begeleiding door de ouders bij roltrapgebruik ook zo belangrijk.” Bekijk de Europese cijfers over roltrapongelukken en de ongevallen gemeld bij het Liftinstituut.

Spelregels voor goed gebruik
Het zijn overigens niet alleen kinderen die betrokken raken bij roltrapongelukken. Vorig jaar meldde het Liftinstituut nog een ongeval, waarbij een man zijn fiets op de roltrap had meegenomen. Hij kwam ongelukkig ten val en moest twee vingertoppen missen. Dit jaar reed een 71-jarige man met zijn scootmobiel de roltrap af. Hij sloeg over de kop en raakte gewond. Ook zijn er gevallen bekend waarbij mensen die langere kleding droegen, beklemd raakten.

Is een roltrap dan zo gevaarlijk? “Dat zeker niet. Er zitten tal van beveiligingen ingebouwd, waarmee letsel kan worden voorkomen. Maar een draaiende zes ton zware machine staat niet zomaar één-twee-drie stil. Daarom zegt het Liftinstituut: hou je, net als bij alle andere vervoermiddelen, aan de spelregels voor goed gebruik. Op www.roltrapveilig.nl hebben we ze op een rij gezet.”

Campagne door heel Nederland
Naast de actiesite roltrapveilig.nl wordt Nederland van 10 tot en met 16 november ook in winkels, warenhuizen en winkelcentra op het veilig gebruik van de roltrap gewezen. Speciale roltrapbedienden in liftboykostuum begeleiden kinderen en ouders voor een veilige rit en delen flyers met veiligheidstips uit.

Voor de jongere doelgroep is een team freerunners voor het Liftinstituut op pad geweest. Van Lindenberg: “In onze commercial – te zien op roltrapveilig.nl – tonen zij hun springkunsten overal behalve op de roltrap, want daar geldt: freeze! Vasthouden, vooruitkijken en bij het afstappen meteen doorlopen.”

RoltrapveiligSafety Awareness Week
Met de Week van de Veilige Roltrap sluit het Liftinstituut aan op het internationale initiatief van de Safety Awareness Week. Jaarlijks worden honderdduizenden shoppers, reizigers, scholieren en andere roltrapgebruikers in Canada en de Verenigde Staten erop gewezen hoe zij veilig gebruikmaken van liften en roltrappen.

In Nederland wordt de campagne ondersteund door verschillende gebouwbeheerders, winkelcentra en retailers – waaronder Amsterdam Airport Schiphol, Corio, Winkelcentrum Hoog Catharijne, H&M, CBRE Shopping Centre Management, Unibail-Rodamco, Woonmall Villa ArenA en Miss Etam – en gefinancierd door de stichting Nederlands Instituut voor Lifttechniek (NIVL).