Glazenwassersvakbeurs: noviteiten, Liftinstituut-demo en OSB-speldjesregen

Op 4 en 5 juni werd in het NBC te Nieuwegein de Glazenwassers- en Gevelbehandelsvakbeurs gehouden. Op de beurs, georganiseerd door brancheorganisatie OSB, waren veel toeleveranciers van de schoonmaakbranche present – de leveranciers van wassteelsystemen en hoogwerkers waren daarbij in de meerderheid. Ook werden er demonstraties verzorgd, onder meer door het Liftinstituut.
12-06-2015

Om glazenwassers en schoonmakers te laten zien wat de risico’s zijn bij het werken aan liften, gaf het Liftinstituut tijdens beide dagen de demonstratie ‘veilig werken rondom liften’. Daar was belangstelling voor, omdat glazenwassers worden ingezet om het toenemend aantal glazen liften te reinigen. Tegelijkertijd vragen woningcorporaties, gebouweigenaren en liftbedrijven steeds vaker aan schoonmakers om liftschachten en liftputten schoon te maken. Het Liftinstituut verzorgt in dat kader specialistische trainingen, waarvoor tijdens de beurs veel interesse was.

wasborstelsysteem gemonteerd op de werkbak van een hoogwerkerNoviteiten
Tijdens de Glazenwassers- en Gevelbehandelsvakbeurs werden ook veel noviteiten getoond. Van handige trekker die bij glasbewassing minder druppels achterlaat, tot en met een hoogwerker voor binnengebruik met sterk gereduceerd gewicht. Bijzonder was ook het door waterdruk (125 Bar) aangedreven borstelwassysteem voor raampartijen en gevels van damwandprofiel. Dit systeem wordt gemonteerd op de werkbak van hoogwerkers.

Traditie in ere hersteld
Gedurende de beursdagen waren er ook verschillende bijzondere gebeurtenissen. Op donderdag bijvoorbeeld vonden de kampioenschappen glazenwassen plaats. Op vrijdag werd de oude traditie van de OSB Speldjesregen in ere hersteld. Werknemers die 12,5, 25, 40 of 50 jaar in de branche werken, werden in het zonnetje gezet samen met de pas geslaagde glazenwassers. Het laatste onderdeel nam de SVS voor haar rekening.

Foto boven: woningcorporaties, gebouweigenaren en liftbedrijven zetten schoonmakers steeds vaker in om liftschachten en liftputten schoon te maken. Daarom presenteerde het Liftinstituut tijdens de beurs de training ‘veilig werken rondom liften’.

Foto rechts: een van de noviteiten op de beurs: wasborstelsysteem gemonteerd op de werkbak van een hoogwerker.