Liftinstituut deelnemer Glazenwas- en gevelonderhoudsvakbeurs en Congres Verantwoord gebouwonderhoud 15 en 16 mei 201

Op 15 en 16 mei werd in Nieuwegein de glazenwassers - en gevelbehandelaarsvakbeurs gehouden. Het Liftinstituut nam deel aan deze vakbeurs voor en gaf informatie over ‘veilig werken op hoogte' en keuringen van bijvoorbeeld gevelliften en hoogwerkers. Op 2e beursdag vond 's middags het congres verantwoord gebouwonderhoud plaats. Het congres is opgezet om gebouwbeheerders en facilitair managers bij te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en planmatig gebouwonderhoud.
21-03-2013

Bij verantwoord gebouwonderhoud kunt u denken aan glasbewassing en gevelonderhoud, maar ook aan schilderen en zaken als onderhoud aan verwarmingssystemen en elektrische installaties.

Twee deelprogramma's 
Het congres bestaat uit twee onderdelen: efficiënt gebouwonderhoud (vóór de pauze) en veilig gebouwonderhoud (na de pauze). Bezoekers zijn vrij ervoor te kiezen één van de onderdelen of beide onderdelen te bezoeken. Deze sluiten weliswaar logisch op elkaar aan, maar zijn ook ‘los' bij te wonen.

Deel 1: efficiënt gebouwonderhoud
In dit onderdeel gaat het over planmatig gebouwonderhoud. Onderdelen als conditiemeting, MJOB (meerjarenonderhoudbegroting) en aanbesteding van onderhoud komen aan de orde. Respectievelijk behandeld Imro Garcia, manager van Eurlicon en Nico Koch, beleidsadviseur bij OSB. En een casus uit de praktijk, verzorgd door Eric-Jan Dekkers, technisch manager bij Bouwinvest.

Deel 2: veilig gebouwonderhoud
Hier wordt gestart met een presentatie door een jurist Maurits Mazel van Boekel de Nerée over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de gebouwbeheerder. Wat zegt de wet over de zorgplicht van de eigenaar en wat betekent dat voor gebouweigenaren en beheerders? Hierna wordt door Koos van Lindenberg, voorlichter van het Liftinstituut uitgelegd hoe u dit in de praktijk kunt organiseren. Dan gaat het over veilige werkomstandigheden, maar ook over veilig gedrag. Bijvoorbeeld bij glasbewassing en werken op hoogte. Ook hier tot slot een praktijkcasus.