Liftinstituut waarschuwt: “Bevrijd nooit jezelf als je vastzit in de lift”

Jaarlijks komen zo’n 47.000 Nederlanders vast te zitten in de lift. Alleen dit jaar al raakten honderden mensen opgesloten tijdens een grote stroomstoring in Noord-Holland. Reden voor het Liftinstituut om tijdens de Week van de Veilige Lift – van 9 tot en met 15 november – extra aandacht te vragen voor het thema liftopsluiting. Voorlichter Koos van Lindenberg: “Nederland weet over het algemeen de alarmknop wel te vinden, maar is zich niet bewust van het gevaar dat ontstaat als je zelf een uitweg zoekt. Ons advies: rustig blijven, alarm indrukken en nooit jezelf bevrijden.”
09-11-2015

De Liftinstituut-cijfers liegen er niet om. Met 43 meldingen per dag en een totale opsluitingstijd van 42.500 uur per jaar is een campagne volgens Van Lindenberg meer dan gerechtvaardigd. “Naast ons eigen onderzoek heeft ook onderzoeksbureau Motivaction een enquête uitgevoerd. Daaruit blijkt dat maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ooit heeft vastgezeten in de lift. Verontrustend is dat ruim 36% zichzelf zou proberen te bevrijden uit de lift. Dat is levensgevaarlijk.”

Ongeval
“Enkele jaren geleden was er iemand die met veel moeite de deur wist open te krijgen, zich uit de liftkooi wurmde, maar vervolgens via de ontstane opening onder de liftkooi in de schacht viel. Hij raakte daarbij zwaar gewond.” Wie bij een zelfbevrijdingsactie in de liftschacht terechtkomt en het evenwicht verliest, kan diep vallen, waarschuwt het Liftinstituut. “Wat ons betreft is er maar één juiste keus: laat je altijd bevrijden door de storingsdienst of door mensen die daarvoor zijn opgeleid.”

Liftangst
De speciale campagnesite www.vastindelift.nl praat Nederland bij over hoe te handelen bij een liftopsluiting. Tegelijkertijd helpt de site ook angstfabels de wereld uit. Liftangstpsycholoog Debby Romberg van TranQ: “Vastzitten in de lift is de ultieme angst van mensen met liftangst. Sommigen geven bijvoorbeeld aan dat ze bang zijn geen lucht meer te krijgen. Het is goed dat het Liftinstituut aangeeft dat zoiets nooit kan gebeuren. Een lift blijkt trouwens ook nooit naar beneden te kunnen vallen.”

Jochem van Gelder  © Jean Pierre HeijmansCampagneweek
De campagne wordt tijdens de Week van de Veilige Lift breed uitgerold via de sociale en online media. Daarnaast vindt er ook een groot outdoor event plaats. Van Lindenberg: “Midden op de Grote Markt in Haarlem staat op 11 en 12 november The Escapator. Een 12 meter hoge lift waarin voorbijgangers zelf kunnen ontdekken hoe het is om vast te zitten en wat de juiste acties zijn om te worden bevrijd.” Ook SBS6-presentator Jochem van Gelder (foto hiernaast -  © Jean Pierre Heijmans) stapt in voor een ritje. Op 11 november om 10.00 uur verricht hij de officiële opening.

Oplossingen uit de branche
Tijdens de campagneweek, op donderdag 12 november, organiseert het Liftinstituut een speciaal seminar voor de liftenbranche in de Haarlemse Philharmonie. “Samen met de belangrijke spelers uit de markt bespreken we de gevolgen en oorzaken van liftopsluitingen. Al die opsluitingen kosten de Nederlandse samenleving namelijk zo’n 10 miljoen euro per jaar.”

Daarnaast wordt er tijdens het seminar naar gestreefd om samen een actieplan op te stellen dat het aantal opsluitingen terugbrengt. “Want weten wat je moet doen bij liftopsluiting is natuurlijk verstandig, maar het is nog beter om überhaupt niet opgesloten te raken”, aldus Van Lindenberg.