Liftinstituut-workshops zetten iedereen op scherp

Ruim 400 gebouw- en lifteigenaren volgden op 17 en 22 januari de Liftinstituut workshops ‘Aandachtspunten bij liftrenovaties’ in Expo Houten
20-03-2013

De workshop was een initiatief van het Liftinstituut, in samenwerking met Reco Special Products B.V en Elseco B.V. Bas Mulder, algemeen directeur van het Liftinstituut opende de workshops met de het bericht dat uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Liftinstituut, blijkt dat het Nederlanders meer bezighoudt hoe medeliftgebruikers ruiken, bellen of groeten, dan dat ze kijken of de lift goedgekeurd is. “Het vertrouwen is groot en dat is een compliment voor iedereen die daar een bijdrage aan levert”. Hij gaf wel aan dat continu aandacht voor veiligheid nodig blijft, juist ook bij renovaties.

 

SNEL

Er zijn 74 risico’s te benoemen als het om de veiligheid van oudere bestaande liften gaat. Is het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen al deze 74 risico’s noodzakelijk? Willem Kasteleijn, productmanager Liften bij het Liftinstituut verduidelijkt: “Wanneer u eigenaar bent van een lift, zult u om aansprakelijkheid te voorkomen, een goede invulling moeten geven aan uw zorgplicht. Bepaal daarom of u uw huidige veiligheidsniveau nog wilt en kunt handhaven, gezien de huidige omstandigheden. Zijn bijvoorbeeld de gebruikers veranderd, zoals meer kinderen of meer mensen met een beperking, of is de gebruiksfrequentie veranderd? De SNEL-norm omvat ook de tien Europese aanbevelingen om de veiligheid van bestaande liften te upgraden. SNEL (Safety Norm Existing Lifts) is geen wet in Nederland, maar een hulpmiddel bij de invulling van de zorgplicht.” Liftinstituut heeft een top 6 samengesteld van risico’s:

 

Top 6 verbeteringen bestaande liften

  1. Kooiafsluiting;
  2. Geregelde aandrijving;
  3. Spreek-luisterverbinding;
  4. Knelbeveiliging deuren;
  5. Noodverlichting kooi;
  6. Vang-/snelheidsbegrenzer;  

 

Het is aan de eigenaar om te kijken welke van de mogelijke veiligheidsverbeteringen in zijn situatie opportuun is en wat het beste moment is hier invulling aan te geven.

 

Plan van Aanpak liftrenovaties

Hoofdonderdeel van de workshops was het behandelen van aanpak voor liftrenovaties en een uitleg van de ‘high lights’ van alles wat daarbij aan de orde komt door deskundigen uit de praktijk.

 

Uitgebreid verslag

Een uitgebreid verslag vindt u in Liftinstituut magazine 318. De hand outs van de lezingen kunt u opvragen via info@liftinstituut.nl