Liftkooi valt omlaag tijdens sloopwerkzaamheden liftinstallatie

De directies van Dura Vermeer en de TU Eindhoven hebben met grote verslagenheid kennisgenomen van een noodlottig ongeval met een lift, bij werkzaamheden aan een project op het terrein van de TU Eindhoven, zo meldt de website van TU Eindhoven. Bij het ongeval kwam een medewerker van een onderaannemer om het leven; een tweede raakte zwaargewond. Het Liftinstituut helpt de Inspectie SZW bij het ongevalonderzoek.
09-09-2015

De twee mannen, werknemers van sloopbedrijf Heezen, waren aan het werk op een lift van het voormalige TU/e-gebouw Potentiaal, toen de lift naar beneden viel vanaf de zevende verdieping. Een van de mannen kwam daarbij om het leven, de tweede raakte bekneld en moest bevrijd worden. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Twee onderzoeken
Rob Steijn van de directie van Dura Vermeer. "Om precies te weten te komen wat de oorzaak is, en om te voorkomen dat zo'n tragisch ongeval nog eens gebeurt, stellen we een eigen onderzoek in, zoals we dat altijd doen bij ernstige ongevallen. We doen dat in nauwe samenwerking met de TU Eindhoven."

Liftinstituut helpt Arbeidsinspectie
Momenteel doet ook de Arbeidsinspectie onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Daarbij is de hulp van het Liftinstituut ingeroepen. De uitslag hiervan laat naar verwachting enkele weken op zich wachten. Hetzelfde geldt voor het eigen onderzoek van Dura Vermeer.

Gebouw Potentiaal is een voormalig TU/e-gebouw dat per 10 juli is overgenomen door Dura Vermeer om het om te bouwen tot een woontoren voor studenten.

Meer kans op ongevallen tijdens bouw en sloop
Uit ongevallenstatistieken van het Liftinstituut blijkt dat er meer kans op ongevallen is tijdens bouw en sloop van liften dan tijdens normaal gebruik. Voor de gebruikers zijn liften erg veilig. Om het risico tijdens het werken aan liften te verlagen verzorgt het Liftinstituut trainingen, zoals de training ‘veilig werken rondom liften’.