Machinekamerloze lift viert 20-jarig jubileum

De ontwikkeling van de machinekamerloze lift was de belangrijkste liftinnovatie eind 20e eeuw. KONE Nederland werkte voor het borgen van de veiligheid nauw samen met het Liftinstituut. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij één van de eerste ‘Greenstars’ op 17 juni 2016 stonden bewoners, beheerder, KONE en Liftinstituut hier even bij stil.
20-06-2016

Met de komst van de hoogbouw in de jaren zestig werd de lift een geaccepteerd fenomeen in de Nederlandse bouw. Maar de lift had een probleem. Er was een liftmachinekamer nodig op het dak. Architecten gruwelden van die machinekamer, die bijna nooit goed in het gebouwontwerp in te passen was. Verder had het oppervlak van de benodigde machinekamer een nadelige invloed op de verhouding bruto/netto gebruiksoppervlak.

Machinekamerloos
Het eerste antwoord daarop was de hydraulische lift, waarbij de machinekamer in de kelder van het gebouw of naast de schacht ondergebracht kon worden. Maar het succes van de hydraulische lift was van korte duur. In 1996 werd in het diepste geheim bij KONE een machinekamerloze lift ontwikkeld, de Greenstar. Voor de introductie van deze lift in Nederland is er een nauwe samenwerking geweest met het Liftinstituut, omdat de liftnormen hier toen nog geen raad mee wisten.

Compact
De veel plattere motor en de besturing werd bij deze Greenstar in de liftschacht ingebouwd. Het sloeg in als een bom, en totdat de concurrentie ook dergelijke liften ging produceren, was KONE in dit segment met afstand de marktleider.

Veiligheid
Dit revolutionaire ontwerp was in strijd met de toenmalige liftennorm in Nederland, die een machinekamer voorschreef. En die was er niet. In nauwe samenwerking met het Liftinstituut werd op basis van een Risico Inventarisatie en Evaluatie de veiligheid geborgd en kon certificering van dit innovatieve ontwerp plaatsvinden.

Energiezuinig
Een groot bijkomend voordeel van de machinekamerloze lift was bovendien het fors lagere energieverbruik ten opzichte van de standaard hydraulische liften. Door het principe van de tractielift, met een contragewicht, hoeft niet het volledige gewicht van de lift door de hydraulische aandrijving omhoog geduwd te worden. De kleinere motoren hadden bovendien een beter rendement.

Verjaarsfeest
Wie jarig is, verdient een cadeau! Op vrijdag 17 juni jl. kreeg één van de eerste MonoSpace liften in Nederland namens KONE een gratis modernisering aangeboden om de lift ook de komende jaren in topvorm te houden. De gelukkige prijswinnaar was de VvE van Berckelstraat in Den Bosch. Namens de vereniging nam de voorzitter de prijs in ontvangst. Bij de uitreiking waren naast enkele leden van de vereniging ook beheerder VP&A en Liftinstituut aanwezig. De vereniging was aangenaam verrast en blij met de gratis modernisering.