Minister Asscher: "Helft CKI’s voor meer dan 50% omzet afhankelijk van onderhoudsfirma’s"

Twijfel over inkoop keuringen door liftbedrijven duurt voort
03-06-2014

Naar aanleiding van vragen over de afhankelijkheid van liftkeurders, gesteld tijdens het Algemeen Overleg Arbeidsomstandigheden in de Tweede Kamer op 15 mei, reageerde Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) met een open brief.

In deze brief stelt de Minister dat 3 van de 6 keurende instanties (CKI’s) op het werkveld liften meer dan 50% van hun omzet halen uit grootschalige contracten met onderhoudsfirma’s. Het Liftinstituut stelt dat er in dat geval moeilijk sprake kan zijn van een onafhankelijke keuring, omdat in deze constructies de door de onderhoudsfirma geselecteerde keurende instantie de prestaties van diezelfde onderhoudsfirma beoordeelt. Hierdoor ontstaat een ongewenst risico op beïnvloeding van de uitkomsten van de keuring .

Het Liftinstituut raadt eigenaren en beheerders sterk aan zelf de keuze te maken voor een keurende instantie. Alleen dan kan een objectieve en onafhankelijk keuring geborgd worden. Tevens doet zij wederom een beroep op overheid, toezichthouders en de branche om de grootschalige inkoop van keuringen door onderhoudsfirma’s te stoppen en zo de onafhankelijkheid van CKI’s te beschermen.