Onderzoek beleving in de lift

Wat ervaren liftgebruikers? Waar letten zij wel en niet op? Liftinstituut deed er onderzoek naar en vroegen de Nederlanders naar hun beleving in de lift.
20-03-2013

Stinkende mannen, luidruchtige vrouwen en mensen die niet groeten. Dat zijn de grootste ergernissen in de lift, zo blijkt uit onderzoek van het Liftinstituut naar liftveiligheid en -beleving. Uit het onderzoek blijkt dat het Nederlanders meer bezighoudt hoe medeliftgebruikers ruiken, bellen of groeten, dan dat het ze interesseert of de lift ook echt veilig is. Hoewel een op de drie Nederlanders minstens één keer per week de lift gebruikt, maakt maar 5 procent zich druk of de lift daadwerkelijk gekeurd en dus ook veilig is.

 

Liften moeten worden gekeurd, dat is wettelijk verplicht. “Weinig mensen staan stil bij  het feit dat je aan het keurmerk kunt zien of er wel op tijd gekeurd is”, aldus Bas Mulder, algemeen directeur van het Liftinstituut. Tijdens de keuring wordt de lift op meer dan 50 punten gecheckt. Hierbij wordt onder andere gecontroleerd of de staalkabels niet versleten zijn en of de lift pas vertrekt als alle deuren gesloten en vergrendeld zijn. Daarom horen liften tot de veiligste vervoermiddelen. Dat de liften zo’n veilig imago hebben, kan de reden zijn dat liftgebruikers hier niet zoveel aandacht aan schenken. Toch is het zo dat liften soms te laat of helemaal niet worden gekeurd. “Liftgebruikers kunnen ook zelf met ons bellen, wanneer zij geen sticker aantreffen. Wij nemen dan contact op met de beheerder of eigenaar om de lift alsnog te keuren.”

 

Vrouwen hebben liever geen grote spiegels in lift

Relatief gezien zijn vrouwen meer bezig met liftveiligheid en voelen zij zich eerder onveilig in de lift dan mannen. Vrouwen denken vaker dan mannen aan vastzitten in de lift. Dat is overigens niet het enige waar vrouwen zich mee bezighouden in de lift: meer dan een derde van alle vrouwen stoort zich aan té grote onflatterende spiegels in de lift, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction dat plaatsvond onder 1.049 Nederlanders in de leeftijd van 15 tot 70 jaar.

 

Liftinstituut zorgt al 80 jaar voor Nederlandse liftveiligheid

In de oudheid waren de Egyptenaren de eersten die gebruikmaakten van ingenieuze heftuigen voor de bouw. Maar de eerste echt veilige lift liet nog eeuwen op zich wachten. Pas in 1852 bouwde de Amerikaan Elisha Otis de eerste lift die rekening hield met de veiligheid van de passagiers. Bij het onverhoopt breken van de staalkabels wordt de liftkooi met remsysteem stilgezet. Een aantal decennia later (1929) besloot een aantal Nederlandse liftenfirma’s de handen ineen te slaan en zich te richten op de veiligheid van liften. Samen richtten zij het Liftinstituut op. Het Liftinstituut keurt nu al 80 jaar liften. Dat doet de keuringsinstantie onafhankelijk: het Liftinstituut is niet verbonden aan derde partijen zoals gebouweigenaren en liftleveranciers.