Opleiding 'bevrijden opgesloten liftpassagiers' nu ook via e-learning

Dagelijks zitten er in Nederland minimaal 125 mensen vast in een lift. Een hoog aantal, waar niet iedere liftpassagier over nadenkt voor hij of zij de lift in stapt. Als lifteigenaar of beheerder wil je het aantal storingen graag zo laag mogelijk houden. Maar wat als die lift toch stil komt te staan met passagiers erin?
14-10-2013

Als een lift dienst weigert, leidt dit tot irritatie en vaak ook tot angst bij de liftpassagiers. Het is daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk deskundige hulp ter plekke is.

De lifteigenaar of beheerder is verantwoordelijk voor “goed huisvaderschap”. Dit betekent dat een opgesloten liftpassagier zo snel mogelijk bevrijdt moet worden. Het faciliteren van deskundige hulp bij liftopsluiting is noodzakelijk. Want het laatste wat je wilt, is dat de opgesloten liftpassagiers zich zelf proberen te bevrijden. Met alle risico’s van dien.

Wie kan bevrijden?

Liftonderhoudsbedrijven, brandweerdiensten, beveiligingsbedrijven of eigen medewerkers kunnen worden ingeschakeld om liftpassagiers uit liften te bevrijden. Maar deze partijen moeten dit uiteraard wel kunnen en ervoor ook bevoegd zijn.

E-LEARNING VEILIG BEVRIJDEN

LiftAcademy, het opleidingscentrum van het Liftinstituut, biedt al jarenlang de training “Bevrijden van opgesloten liftpassagiers”. Na de klassikale theorie wordt uitgebreid geoefend in de praktijk. Sinds mei dit jaar is het theoretische deel van deze training ook in E-learning vorm beschikbaar. Een primeur op lifttrainingsgebied, want de training werd eerder nog niet op deze manier aangeboden.

WAT HOUDT HET IN?

De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte volg je via E-learning op de website van de LiftAcademy. Je kunt deze opleiding in je eigen tempo doen. Tussentijds uitloggen is geen probleem: het systeem registreert waar je bent gebleven. Het theoriegedeelte bestaat uit 7 lessen die met tussentoetsen worden afgesloten. Heb je alle lessen gedaan dan moet je nog een eindtoets maken. Als je bent geslaagd voor dit examen dan kun je deelnemen aan het praktijkgedeelte van deze opleiding.

Het praktijkgedeelte van deze cursus vindt plaats bij één of meerdere liften in je eigen omgeving. Bij deze lift legt een trainer van het Liftinstituut uit hoe je op een veilige manier personen uit een lift kunt bevrijden. Daarna moet je zelf de lift verplaatsen en de deuren openen.

VOORDELEN

  • De cursist kan in zijn eigen leertempo de lessen volgen
  • De cursist kan dit doen op een voor hem of haar geschikt moment
  • Doordat de training korter duurt, worden de cursisten niet langer dan strikt nodig aan hun dagelijkse werkzaamheden onttrokken
  • Doordat korter gebruik gemaakt wordt van een trainer is deze vorm goedkoper dan een klassikale training. Dit is speciaal interessant bij kleine groepen.

WAT LEVERT HET OP?

Wanneer de cursist het theorie- en praktijkgedeelte heeft doorlopen ontvangt hij/zij het Certificaat Bevoegd Bevrijder en een bevoegdheidspas. Het Certificaat is twee jaar geldig. Na twee jaar wordt de kennis via een herhalingstraining opgefrist.

INTERESSE IN DEZE TRAINING?

Stuur dan een mailtje naar trainingen@liftinstituut.nl of bel gelijk 020-4350608.