Roltrapbedienden begeleiden winkelend en reizend publiek op de roltrap

Bezoekers van winkelcentra in Almere, Eindhoven, Amsterdam, Amersfoort en Utrecht, en reizigers op het station in Leiden keken op 12 en 15 november wel even vreemd op. Want tijdens hun rit met de roltrap werden ze begeleid door een heuse roltrapbediende. De vrolijke bediende wees ouders en kinderen op een juist gebruik van de roltrap.
04-11-2014

De actie met een knipoog maakte deel uit van de Week van de Veilige Roltrap die het Liftinstituut – ondersteund door verschillende winkeliers, winkelcentra, gebouwbeheerders en ProRail – organiseerde om alle Nederlanders bewuster te maken van een veilig gebruik van de roltrap.

Roltrapongevallen maken campagne nodig
Volgens Koos van Lindenberg, voorlichter bij het Liftinstituut, is een speciale ‘Week van de Veilige Roltrap’ zeker niet overbodig: “Mensen zijn zich niet bewust van de gevaren die verkeerd gebruik met zich meebrengt. Deze zomer nog kwam een jongetje met zijn voet vast te zitten in een roltrap van de Rotterdamse metro. Hij had zijn voet tegen de zijkant van de roltrap gezet. Gelukkig kon zijn vader hem wegtrekken, maar zijn schoen was helemaal kapot.” En zo kent Van Lindenberg nog meer ongelukken waarbij kinderen met kleding of schoeisel klem kwamen te zitten. “Daarom is begeleiding door de ouders bij roltrapgebruik ook zo belangrijk. We zijn blij dat de Stichting NIVL deze voorlichtingscampagne met financiële steun mogelijk maakte.”

Het zijn overigens niet alleen kinderen die betrokken raken bij roltrapongelukken. Vorig jaar meldde het Liftinstituut nog een ongeval, waarbij een man zijn fiets op de roltrap had meegenomen. Hij kwam ongelukkig ten val en moest twee vingertoppen missen. Dit jaar reed een 71-jarige man met zijn scootmobiel de roltrap af. Hij sloeg over de kop en raakte gewond. Ook zijn er gevallen bekend waarbij mensen die langere kleding droegen, beklemd raakten

> Bij ongevalleninformatie en op roltrapveilig.nl staan alle cijfers van roltrapongevallen op een rij.

Spelregels voor goed gebruik roltrap
Is een roltrap dan zo gevaarlijk? Dat zeker niet. Er zitten tal van beveiligingen ingebouwd, waarmee letsel kan worden voorkomen. Maar een draaiende zes ton zware machine staat niet zomaar één-twee-drie stil. Daarom zegt het Liftinstituut: hou je, net als bij alle andere vervoermiddelen, aan de spelregels voor goed gebruik. Ze staan op roltrapveilig.nl en in de speciale flyer die de roltrapbedienden uitdeelden.
.