Liftkooi: Mogen verhuisdeuren uit de liftkooi worden verwijderd?

Liftkooi: Mogen verhuisdeuren uit de liftkooi worden verwijderd?

De zogenaamde verhuisdeuren werden in het verleden nog wel eens in liftkooien toegepast. De totale oppervlakte van een liftkooi werd dan, door gebruikt te maken van tussendeuren, verdeeld in 2/3 vóór de deuren en 1/3 achter de deuren. Hierdoor was het normaal bruikbare oppervlakte beperkt tot 2/3 van het totaal. Door gebruik te maken van verhuisdeuren kon de technische installatie worden uitgelegd voor gebruik voornamelijk gebaseerd op de 2/3 oppervlakte.

Normtechnisch is er geen bezwaar om deze deuren te verwijderen en daarom stellen wij bij de keuring geen aanvullende eisen als de deuren verwijderd worden. Echter de kans bestaat dat door de extra 1/3 extra oppervlak de installatie overbelast raakt. Daarom adviseren wij altijd om de volgende extra maatregelen toe te passen.

  1. De kooi voorzien van een weeginrichting waarmee de overbelasting wordt gedetecteerd en die bij overbelasting het gebruik van de lift verhindert;

  2. Het plaatsen van een vaste zitbank van tenminste 25cm diep tegen de achterwand van de kooi, een scharnierend exemplaar is niet wenselijk;
3.  In de kooi het maximum aantal toe te laten personen met opvallend grote cijfers en letters in het zwart op een gele achtergrond aan te geven.