Kinderhandjes en glazen liftdeuren – samen voorkomen we beknelling

Kinderhandjes op glazendeuren

Glazen liftdeuren nodigen kinderen uit om hun handjes erop te zetten. Bij het opengaan van de deuren kan dat mogelijk voor gevaar zorgen. Door de stroefheid van het glas kunnen de handjes meeschuiven tussen de panelen van de lift. Soms met ernstig letsel tot gevolg. Samen met ouders, liftbeheerders en -eigenaren wil Liftinstituut deze ongelukken graag voorkomen. Kijk hieronder wat u kunt doen.

ADVIES AAN OUDERS:

  • Laat uw kinderen hun handen niet op de glazen liftdeuren zetten. 
    Hoewel in steeds meer liften technische maatregelen zijn genomen om handbeknelling te voorkomen, is het goed om het zekere voor het onzekere te nemen. Als buitenstaander is het immers moeilijk te beoordelen of zulke veiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn.
  • Houd uw aandacht bij uw kinderen. Laat u niet afleiden. 
    De meeste ongelukken gebeuren in een onbewaakt ogenblik. Aan het winkelen? Laat uw kinderen niet met de lift spelen.
  • Kijk voor meer veiligheidstips op www.liftveilig.nl.

ADVIES AAN LIFTEIGENAREN EN -BEHEERDERS:

INCIDENTEN MET GLAZEN LIFTDEUREN

  • In de afgelopen jaren kwamen er de nodige meldingen over ongevallen met glazen liftdeuren binnen. Volgens Liftinstituut zijn er dat in de praktijk veel meer, omdat niet alle ongevallen worden gemeld.
  • Uit gegevens van een winkelketen waarover het Liftinstituut beschikt, blijkt dat bij hen in Europa jaarlijks veertig kinderen bekneld raken bij glazen liftdeuren.