Concept-ontwerp ‘composiet-lift’ goedgekeurd

18 januari 2017

De wereld kan binnenkort de eerste passagierslift, gemaakt van composietmaterialen, tegemoet zien. De Singapore Lift Company (SLC) onthulde op 11 januari het prototype. De lift, genaamd ‘8’, heeft onder andere een kooi die is samengesteld uit lichtgewicht composietmaterialen. Een vernieuwing ten opzichte van staal, het materiaal dat traditioneel wordt gebruikt bij de vervaardiging van liften. Het eerste concept-ontwerp is inmiddels goedgekeurd door Liftinstituut.

Composieten omvatten een verscheidenheid van materialen, zoals koolstofvezelversterkte polymeren (CFRP), glasvezelversterkte polymeren en bio-afgeleide polymeren. Gezien hun relatief lage gewicht, hoge sterkte en betere weerstand tegen corrosie zijn dergelijke materialen reeds eerder toegepast in verschillende industrie├źn, waaronder de lucht- en ruimtevaart. Dit is de eerste keer dat composietmaterialen worden gebruikt voor liften. “De veiligheid is gewaarborgd”, vertelt SLC managing director, Alister Bennett. “We willen dat mensen er zeker van zijn dat composieten veilig zijn. Ze zijn lichter, sterker en de toepassingsmogelijkheden zijn verbluffend. En om de veiligheid aantoonbaar te maken, vroegen we Liftinstituut voor certificering.”

Testen

SLC heeft zelf ook diverse testen gedaan. Zo werd de lift beladen met 1.600 kg gewicht, waarna een valproef werd uitgevoerd. “We wilden kijken of de liftkooi zou breken. Na de test was de kooi nog in prima conditie”, aldus Bennett. “De lift heeft nu een concept design aproval ontvangen van Liftinstituut. We wachten nu op de definitieve goedkeuring van deze organisatie. Ook hopen we tegen het einde van het eerste kwartaal 2017 een certificaat van de Building and Construction Authority van Singapore (BCA) te ontvangen. We streven ernaar de lift in het vierde kwartaal van 2017 voor de handel verkrijgbaar te maken.”