Eén op vijf Nederlanders maakt ongeluk met roltrap of lift mee

Meisje op roltrap
6 november 2017

Ongelukken met roltrappen en liften blijven vaak buiten het nieuws. Toch heeft één op de vijf Nederlanders meegemaakt dat een jas, sjaal, schoen of veter kwam vast te zitten. Of dat een kind zich bezeerde aan roltrap of lift. Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Liftinstituut uitvoerde. “Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat jongere Nederlanders zich minder bewust zijn van de gevaren van roltrap en lift dan ouderen”, aldus woordvoerder Koos van Lindenberg. “Daarom willen we juist die jongere doelgroep tijdens de Week van de Roltrap bewuster maken van een veilig gebruik.”

RTL Nieuws meldde eerder al dat er jaarlijks 510 Nederlanders op de spoedeisende hulp komen door een ongeval op een roltrap. “Dat zijn er aanzienlijk meer dan de meldingen die wij jaarlijks binnenkrijgen. Reden voor ons om nader onderzoek te doen, niet alleen naar de incidenten, maar ook naar het veiligheidsbesef in Nederland. Van de 55-plussers vindt 84% dat er niet op de roltrap gespeeld mag worden. In de leeftijdsgroep 15 t/m 24 jaar is dat slechts 60%. Tijd voor een bewustzijnsactie dus.”

Uitreiking 250e lespakket

Tijdens de Week van de Veilige Roltrap 2017 richt Liftinstituut zijn pijlen op jong Nederland: “Naast een online voorlichtingscampagne voor jonge ouders gaat de focus ook uit naar onze twee gratis lespakketten voor kinderen in het basisonderwijs. Op woensdagmiddag 8 november reiken we in de Haagse bioscoop Pathé Spuimarkt het 250e lespakket uit aan een klas uit Leidschendam. Dit gebeurt onder het toeziend oog van acteur en presentator Pepijn Gunneweg, bekend van o.a. de BZTshow en Foute vrienden, en presentator Bart Meijer, bekend van o.a. Het Klokhuis en de Beste Vrienden Quiz. Tijdens de feestelijke bijeenkomst onderwerpen zij de kinderen en hun ouders aan een eerste veiligheidskennistest: hoeveel weten zij over roltrappen?”

Roltrapveilig.nl

Voor diegenen die meer willen weten over hoe je veilig met de roltrap omgaat, heeft Liftinstituut de actiesite www.roltrapveilig.nl in het leven geroepen. Van Lindenberg: “Naast de 10 belangrijkste veiligheidstips hebben we hier ook al onze specifieke roltrapadviezen voor jonge ouders op een rij gezet. Verder vinden de bezoekers er een trainingsvideo en links naar adviessites over veilig liftgebruik.”

Leerkrachten in het basisonderwijs die een kosteloos lespakket voor groep 1 t/m 3 en 4 t/m 6 willen aanvragen, kunnen terecht op www.liftinstituut.nl/onderwijs