Liftinstituut presenteert lespakketten tijdens onderwijsbeurs NOT 2017

18 januari 2017

Liftinstituut staat van 24 tot en met 28 januari op de NOT 2017 in de Jaarbeurs te Utrecht. Tijdens de onderwijsbeurs vragen we aandacht voor onze twee nieuwe lespakketten, bedoeld voor het basisonderwijs. De pakketten laten kinderen in de groepen 1 tot en met 6 op een leuke en interessante manier kennismaken met de techniek achter de lift en de roltrap. Ook leren ze hoe ze veilig met deze transportmiddelen omgaan. Liftinstituut is te vinden op stand 10.A005.

Binnen het basisonderwijs neemt het techniekonderwijs een steeds prominentere rol in. Vanaf 2020 zijn scholen zelfs verplicht om technieklessen te geven. Liftinstituut-directeur John van Vliet: “Met de lespakketten sluiten we naadloos aan op de behoefte vanuit het basisonderwijs. De techniek van de lift en de roltrap komt daarbij spelenderwijs aan bod. Door kinderen mee te nemen in de werking van de machines, willen we ervoor zorgen dat ze ook meer leren over veilig gebruik. Want een lift of roltrap is pas echt veilig, als je er ook veilig mee omgaat.”

Analoog en digitaal

Behalve inzicht in de techniek houdt Liftinstituut ook nadrukkelijk rekening met de wens vanuit het onderwijs om 21st century skills in te zetten. De lessen beginnen met een traditionele ansichtkaart in de klas, waarna kinderen via digibord, pc en/of VR-bril hun weg vinden naar avonturen, opdrachten en games.

Aansluiting op de kerndoelen

Leerkrachten kunnen de lessen eenvoudig inpassen in het curriculum van de school. De activiteiten sluiten aan bij kerndoelen die het SLO heeft geformuleerd. Denk aan kerndoelen van het vak Nederlands (1, 2, 4, 9 en 12), maar ook van Rekenen (32), Oriëntatie op jezelf en de wereld (35) en Kunstzinnige oriëntatie (54). De didactiek nodigt uit tot zelf ontdekken en zelf onderzoeken.
Het pakket is tot stand gekomen in samenwerking met Elsebeth Hoeven (tekstschrijver/educatief ontwerper) en Don Blaauw (educatief ontwikkelaar/docent en bedenker van KidsLoveCards). Beiden hebben ruim twintig jaar ervaring in de ontwikkeling van educatieve pakketten.

Kosteloos lespakket

Om zoveel mogelijk kinderen te laten zien hoe leuk techniek is en hoe ze roltrap en lift veilig gebruiken, biedt Liftinstituut de lespakketten kosteloos aan. Voor meer informatie over de inhoud, de docentenhandleidingen en een sneak preview van het pakket kunnen scholen terecht op www.liftinstituut.nl/onderwijs. Geïnteresseerden vinden daar ook het aanvraagformulier.