Roltrappen

 • Veilig roltrapgebruik: Een zaak van gebruikers, beheerders én roltrapfabrikanten

  Ontbijtsessie veiligroltrapgebruik
  13 maart 2018

  Hoe ver moet je gaan om ongevallen op de roltrap te voorkomen? Tijdens een informatieve ontbijtsessie van het Liftinstituut op woensdag 12 november 2014 discussieerden retailers, gebouwbeheerders, beveiligers en vastgoedmanagers over dit thema. Conclusie: spreek gebruikers aan op verkeerd gebruik, laat mogelijk extra veiligheidsvoorzieningen plaatsen, houd rekening met de winkelinrichting, maar doe vooral ook een beroep op het gezond veiligheidsverstand van de roltrapgebruiker.
  Lees verder

 • Liftinstituut in RTL Nieuws: “Roltrapongelukken in Nederland vooral door verkeerd gebruik”

  Roltrap
  13 maart 2018

  Recente ernstige roltrapongelukken in China waren voor RTL nieuws aanleiding om te onderzoeken hoe het met de veiligheid van de roltrap in Nederland staat. Cijfers tonen aan dat jaarlijks zo’n 500 mensen op de spoedeisende hulp terechtkomen door een ongeval op de roltrap. In 90% van de gevallen is een val van de roltrap reden voor een bezoek aan het ziekenhuis, in 10% van de gevallen raken mensen bekneld of op andere wijze gewond.
  Lees verder

 • EN 115-2, nieuwe norm voor upgrading bestaande roltrappen/rolpaden

  EN 115-2 Roltrapnorm
  13 maart 2018

  Vanuit Europa is een norm ontwikkeld om de veiligheid van bestaande roltrappen en rolpaden te verbeteren. De EN 115-2 Safety Norm for Existing Escalators (SNEE). Het opvolgen van de norm is niet verplicht, maar de norm biedt wel hulp aan de eigenaar die vanuit zijn zorgplicht de veiligheid van oudere bestaande installaties wil verbeteren.
  Lees verder

 • Pictogrammen op roltrappen en rolpaden

  De 4 pictogrammen
  13 maart 2018

  Op diverse installaties zijn pictogrammen aangebracht voor het juiste gebruik. Ook bij roltrappen, rolpaden en hellingbanen is dat het geval. Het doel, de reden van plaatsing en de beste plaats voor deze pictogrammen worden in dit artikel beschreven.
  Lees verder

 • Reparatie roltraptreden kan nu eenvoudiger en goedkoper

  Werken aan roltrap
  13 maart 2018

  Treden van roltrappen en rolpaden kunnen beschadigen. Zeker in drukke winkelcentra en op stations. Scherpe stalen voorwerpen op de treden/paletten zijn de grote angst van menig gebouweigenaar. Die lopen vast onder de kamplaten en schaven vervolgens de relatief zachte aluminium ribben op het stavlak van de paletten af. Daardoor komt al snel de veiligheid van de gebruiker in het gedrang en is reparatie of vervanging nodig.
  Lees verder

 • Lopen op rolpaden niet gevaarlijk

  Rolpaden
  13 maart 2018

  In een eerder artikel gaf het Liftinstituut aan dat je beter niet kunt rennen op de roltrap. Roy Bahadoer, productspecialist roltrappen bij het Liftinstituut, verwoordde het als volgt: “Een roltrap of een rolpad is een machine die dient om personen van één niveau naar een ander te transporteren. Het is daarbij niet de bedoeling om op een roltrap of pad te gaan lopen en rennen.’’
  Lees verder

 • Veilig gebruik van roltrappen gedeelde verantwoordelijkheid

  Roltrappen op Schiphol
  13 maart 2018

  Regelmatig gebeuren er ongevallen met roltrappen, ondanks het feit dat ze voldoen aan de normen ervoor. Dit komt vooral voor in warenhuizen waarbij opvallend is dat hierbij regelmatig kinderen bij betrokken zijn. Beheerder en adviseur Grontmij Ι Technical Management (GTM) vraagt in dit artikel aandacht voor deze zorgelijke ontwikkeling en geeft ook tips hoe ouders, maar ook eigenaren en beheerders van roltrappen in warenhuizen, ongevallen kunnen voorkomen.
  Lees verder