Aanpassing Schema Liften: modificatiekeuring als uitkomst van risicoanalyse

Per 2026 introduceert de SBCL het nieuwe Schema Liften. Belangrijke wijziging is dat de Tabel C voor modificatiekeuringen dan geen onderdeel is meer van het schema. Hierdoor verandert de werkwijze voor liftonderhoudsbedrijven bij liftaanpassingen en -moderniseringen. Zij moeten straks vóóraf een risicobeoordeling maken. Op 8 oktober houdt Liftinstituut hier een kennisseminar over. Marc Jeuken, productmanager Liftinspecties, licht alvast een tipje van de sluier op.

De ‘nieuwe’ aanpak is een gezamenlijk besluit van het Centraal College van Deskundigen Liften (CCvDL), waarbinnen zowel de lifteigenaren, de liftindustrie als de certificerende instellingen vertegenwoordigd zijn. Marc benadrukt: “Op zich introduceert de CCvDL niets nieuws. Bij de modificatiekeuring wordt het systeem per 2026 eigenlijk zoals het zou moeten zijn.”

Risicoanalyse

Hij legt uit: “Nu komt het voor dat liftonderhoudsbedrijven aanpassingen uitvoeren en daarna pas Tabel C erbij pakken om te kijken of een modificatiekeuring nodig is. Vanaf 2026 moeten ze vóóraf een risicoanalyse maken. Duidelijk moet zijn wat de klant wil laten aanpassen en wat voor gevolgen dit heeft op de rest van liftinstallatie. Bij zo’n analyse kan de voormalige Tabel C als richtinggevend kader dienen.”

De nieuwe werkwijze past volgens Marc geheel in de gedachte van het Warenwetbesluit liften. “De wetgever legt daarin de verantwoordelijkheid voor het laten keuren van de aanpassingen bij degene die de veranderingen doorvoert.”

“Dat is formeel altijd al zo geweest, maar dat bleef enigszins onderbelicht, omdat er in de praktijk alleen werd gekeken naar Tabel C als checklist. Stond er een kruisje achter een component, dan werd daarvoor een modificatiekeuring aangevraagd. Doordat liften complexer zijn geworden, volstaat een zwart-wittoepassing zoals de Tabel C niet meer. De liftenbranche wordt nu uitgenodigd om breder te kijken.”

Afbreukrisico: afkeur, vertraging en extra kosten

Marc begrijpt dat een risicoanalyse een extra inspanning van de liftonderhoudsbedrijven vergt. Toch ziet hij ook de voordelen voor de branche. “Als verkoop en werkvoorbereiding vooraf het typeverslag en ontwerponderzoek bekijken, kunnen ze vaak al zien tegen welke moeilijkheden ze later aanlopen. Dat voorkomt een afbreukrisico, extra kosten en geïmproviseer verderop in het traject.”

“Nu lopen onze inspecteurs er bij een modificatiekeuring nog tegenaan dat ze opeens onderdelen missen die het typeverslag wel vermeldt. Op dat moment moeten wij de lift afkeuren, terwijl het onderhoudsbedrijf had beloofd dat de lift voor het weekend weer in bedrijf zou zijn. Behalve een vervelende vertraging betekent het vaak ook onnodige kosten.”

“Wat ook handig is van zo’n risicobeoordeling: soms kunnen verkoop en werkvoorbereiding erachter komen dat het misschien verstandiger is om de gevraagde wijziging juist niet door te voeren.”

Seminar voor de liftindustrie

Tijdens het seminar dat op 8 oktober plaatsvindt bij Van der Valk in Houten, neemt Liftinstituut de liftbranche mee in de veranderingen rondom de modificatiekeuring. “We zetten de meest gestelde vragen rondom de gevolgen van het nieuwe Schema op een rij. Ook laten we met een aantal cases zien hoe zo’n risicoanalyse werkt en wat de voordelen van deze aanpak zijn.” Het kennisseminar is gratis toegankelijk voor alle liftonderhoudsbedrijven. Wie wil deelnemen, kan zich hieronder inschrijven.

Mijn Liftinstituut - al uw keurings­informatie inzichtelijk

Het klantportaal Mijn Liftinstituut biedt u inzicht in uw keuringsrapporten, certificaten en liftgegevens. Heeft u nog geen toegang tot ons portaal? Vraag uw accountmanager naar de mogelijkheden.

keuringsinformatie vanaf 1 juni 2024

Werk in uitvoering

We bouwen momenteel nog aan ons klantportaal. Mist u bepaalde informatie? Vraag ernaar bij uw account­manager.

keuringsinformatie tot 1 juni 2024