A.S. Lifttechniek wint Liftinstituut Safety Award 2023

A.S. Lifttechniek won al de Safety Awards voor 2016, 2017 en 2018. Dit jaar reden managing director John van Vliet en accountmanager Ramon Knubben, beiden van Liftinstituut, opnieuw naar Beek. Deze keer om de award voor 2023 uit te reiken. Andy Schatzinger, directeur van A.S. Lifttechniek, zegt: “Geen idee waarom het een paar jaar ‘stil’ was. Blijkbaar waren we toen niet de beste. Maar wel geweldig dat we deze award nu wel weer hebben gewonnen!”

Onderhoudsfirma’s die honderd of meer liftinstallaties onderhouden en assisteren bij de Liftinstituut-keuringen, maken kans op de Liftinstituut Safety Award. A.S. Lifttechniek scoorde het best op de criteria die Liftinstituut heeft gesteld op keuringsrapporten en afkeuringspercentages afgezet tegen het landelijk gemiddelde. Met 54 procent van de keuringsrapporten zonder opmerkingen zette A.S. Lifttechniek een goede score neer.

Vergeleken met het landelijk gemiddelde van 7,9 procent aan afgekeurde liften scoorde A.S. Lifttechniek uitstekend met een afkeuringspercentage van 2,5 procent. Andy denkt daar echter anders over. “Te hoog”, zegt hij enigszins teleurgesteld. “Dat wil zeggen dat bijna drie van de honderd liftinstallaties worden afgekeurd. Dat kan beter. Laatst is er een lift afgekeurd op de kooibuffer. De liftmonteur had genoteerd dat de buffer de juiste certificering bevatte. Niet goed gekeken en dus werd de lift afgekeurd. Daar baal ik dan van.”

Overname

Maar bovenal is Andy blij dat hij deze award weer gewonnen heeft. “Deze keer kwam het echt als een verrassing. Toen jullie in 2018 voor de derde keer op bezoek kwamen, voor een tot aankomst nog onduidelijke reden, hadden we het derde plankje al aan de muur bevestigd. Nu waren we echt verrast. Er is ook veel gebeurd de afgelopen tijd, dus we waren er niet mee bezig.”

“Zo is mijn dochter een aantal jaar geleden in het bedrijf gekomen met als doel om uiteindelijk de zaak over te nemen. Ze komt uit de jeugdzorg dus de liftwereld is wel heel wat anders, maar ze had er zin in. Na drie jaar kreeg ze toch weer heimwee naar haar oude beroep en besloot weer terug te gaan in de zorg. Heel jammer, want ik zag in haar een goede opvolger. Tussentijds hadden diverse partijen en investeerders zich al gemeld voor overname, deelname en dergelijke, maar dat wil ik niet. Ik hou van dit bedrijf en we hebben inmiddels zo’n goede vertrouwensband met onze klanten, dat gaat verloren als wij niet meer aan het roer staan.”

Eén grote familie

“Maar het gaat goedkomen: mijn schoonzoon komt binnenkort in het bedrijf en de bedoeling is dat hij alles in de toekomst gaat voortzetten. Nog niet direct hoor! Ik blijf minstens nog een aantal jaren in het bedrijf, maar ik wil wel te zijner tijd wat minder gaan werken. Bovendien heeft hij de tijd nodig om zich het vak eigen te maken. Hij heeft namelijk nog weinig kennis van het ondernemerschap en van lifttechniek.”

“Ik hoop hem binnenkort voor de meerdaagse liftmonteurscursus aan te melden, die hopelijk door het ROVC zal worden opgestart. Dus de komende jaren kan hij veel ervaring opdoen en worden klaargestoomd voor voortzetting en/of overname. Geweldig dat het bedrijf zo in de familie blijft, want zo voelt het hier ook: we zijn één grote familie.”

Erkend leerbedrijf

In de afgelopen jaren is A.S. Lifttechniek gegroeid. Andy: “Gestaag, en dat moet ook, anders kunnen we het niet bijhouden. Gelukkig starten we binnenkort met extra liftmonteurs: zzp’ers uit Duitsland. Dit biedt mogelijkheden om licht verder te groeien, maar bovenal kunnen we zo onze service blijven verlenen aan onze bestaande klanten. Toch blijft het tekort aan liftmonteurs een groot probleem.”

“We zijn sinds kort een erkend leerbedrijf. Dat betekent dat we stagiaires van bijvoorbeeld BBL-opleidingen begeleiden. Dit zijn opleidingen die werken en leren combineren. Ook bieden we stageplekken voor de technische mbo-opleidingen aan. Er is tegenwoordig minder animo voor technische beroepen. Dat kan voor de liftenbranche een probleem worden in de toekomst. Echter, hoe hoog de nood ook is, we zullen iedere student die hier komt, stimuleren om de opleiding af te maken. Daarna mogen ze natuurlijk komen werken bij ons!”

HEEMwonen

Nu HEEMwonen dit jaar de Safety Award heeft gewonnen voor de categorie lifteigenaren, kunnen we het niet laten ook hen even ter sprake te brengen. A.S. Lifttechniek is momenteel het enige liftonderhoudsbedrijf dat voor HEEMwonen werkt. Andy: “Het is natuurlijk geweldig dat wij het volledige contract hebben gekregen. Eerst werkten wij nog samen met een ander liftonderhoudsbedrijf. Dat was de wens van HEEMwonen, maar dat pakte niet goed uit.”

“Ook wij merkten dat het samenwerken met hen niet soepel verliep. Het liep dan ook niet zoals HEEMwonen mocht verwachten. Nu we ook het onderhoud van hun liften hebben overgenomen, zien we pas hoe erg het was. We hebben namelijk heel wat onderhoud te doen om die liften allemaal weer scherp te krijgen.”

De beste reclame

Ondertussen groeit A.S. Lifttechniek gestaag door. “We hoeven niks te doen aan acquisitie. De nieuwe klanten komen naar ons toe. Meestal omdat ze niet tevreden zijn met hun eigen onderhoudsbedrijf en gehoord hebben dat wij het goed doen. Dat is natuurlijk de beste reclame.”

“Overigens, ook wij nemen af en toe afscheid van klanten. Als de samenwerking of het onderling vertrouwen niet voldoende is, is afscheid nemen van elkaar soms de enige en juiste beslissing. Gelukkig kunnen we ons dat permitteren.”

Samen vieren

Bij binnenkomst zag het Liftinstituut-team de awards van 2016, 2017 en 2018 pronken op plankjes aan de muur. Komt er een vierde plankje naast? Andy: “Nee, deze award komt boven in de nieuwe vergaderzaal. In coronatijd zijn we flink uitgebreid. Dit deel van het gehele pand kwam vrij en hebben we er toen bij gepakt. Zo kunnen we nog meer voorraad houden en is er meer kantoorruimte. Deze vergaderzaal is nog wat kaal, dus ik denk dat we hier maar een nieuwe rij met plankjes gaan maken. Wie weet winnen we volgend jaar weer.”

Onderweg naar de trainings- en grote vergaderruimte voor een ‘kort werkoverleg’, verklapt medewerkster Angelique nog een verrassing: “De medewerkers daar weten nog niet dat we de award hebben gewonnen. Dat gaan we ze zo vertellen. En vanavond gaan we met z’n allen uit eten. Ook dat is een verrassing. Dit moet natuurlijk met elkaar gevierd worden, want deze award hadden we niet zonder hen kunnen winnen!”

Uiteraard sloten we de uitreiking af met een foto van bijna alle medewerkers van A.S. Lifttechniek. Helaas was (nog) niet iedereen op dat moment aanwezig.