Hoe een energieprestatiemeting tot fiscaal voordeel kan leiden

“Een investering in een energiezuinigere lift of roltrap leidt niet alleen tot een lagere energierekening. Dankzij aantrekkelijke fiscale regelingen kun je de investeringen daarvoor ook nog eens deels terugverdienen”. Aan het woord is Liftinstituut-productmanager Willem Kasteleijn. Hij ziet het aantal aanvragen voor het Energie Prestatie Certificatie van Liftinstituut fors toenemen. “Met onze energieprestatiemetingen en de bijbehorende detailrapportage maken we de duurzaamheidsinspanningen van onze klanten graag inzichtelijk.”

In een paar jaar tijd is het aantal aanvragen voor energieprestatiemetingen bij Liftinstituut verviervoudigd. En ook internationaal stijgt de vraag. Om klanten goed te kunnen helpen, zijn inmiddels meerdere liftinspecteurs in deze tak van sport opgeleid en voorzien van nauwkeurige en periodiek gekalibreerde meetapparatuur.

Inzicht in duurzaamheidsinspanningen
Kasteleijn vertelt: “Voor gebouweigenaren en -beheerders is het steeds belangrijker om hun duurzaamheidsinspanningen inzichtelijk te maken. Was ons Energie Prestatie Certificaat een paar jaar geleden nog vooral een bewijs van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, tegenwoordig kan ons certificaat met uitgebreide rapportage concreet fiscaal voordeel opleveren.”

“Wie bijvoorbeeld gebruik wil maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA), moet aantonen dat het gebouw BREEAM-technisch gezien een energielabel A of B heeft.” BREEAM staat daarbij voor Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method.

Volgens BREEAM-goedgekeurde normen
Dat BREEAM ’s werelds meest gebruikte methode is om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen, merkt ook Kasteleijn: “Klanten willen nadrukkelijk weten of we in onze rapportage de normen beschrijven die volgens BREEAM mogen worden ingezet. We kunnen ze altijd geruststellen. Want we werken niet alleen vanuit de ISO-norm 25745-2 die meestal bij nieuwbouw wordt toegepast. We sluiten ook aan op de oudere norm VDI 4707-1 voor bestaande bouw.”

Wie een lift of roltrap met een energielabel A of B volgens deze door BREEAM toegestane normen heeft, krijgt BREEAM-creditpoints. Voor bestaande bouw is zelfs al een energielabel C voldoende. “Die punten kunnen net het verschil vormen tussen wel of geen BREEAM-duurzaamheidslabel, en wel of geen milieu-investeringsaftrek.”

Ook voor bestaande liften
Investeringen in duurzaamheid zijn overigens niet alleen interessant voor nieuwe liften. Kasteleijn legt uit: “Weet een gebouwbeheerder of -eigenaar met investeringen in bijvoorbeeld een energiebesparende aandrijving of zuinige ledverlichting het energielabel A voor een oudere lift  te behalen? Dan kun je als ondernemer gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek (EIA). Dus ook hier kan het lonen om via Liftinstituut een energieprestatiemeting aan te vragen.”

Het Energie Prestatie Certificaat van Liftinstituut en de bijbehorende gedetailleerde rapportage worden wereldwijd erkend: “Onze EPC-inspecteurs hebben gewoonweg heel veel ervaring in energieverbruiksmetingen en de vaststelling van energielabels. Bovendien zijn hun rapportages zo compleet en gedetailleerd dat we maar zelden vragen krijgen.”

Neem vandaag nog contact op met onze afdeling Customer Service via 020 – 435 06 06

Stuurt u liever een mail? Dat kan ook via: verkoopbinnendienst@­liftinstituut.nl.