Liftinstituut keurt eerste Otis Gen360-liften in Nederland

Ooit was Otis een van de eerste met de ruimtebesparende Gen2 lift, anno nu loopt de liftproducent nog steeds voorop in innovatie. Een sterk staaltje daarvan vormt de nieuwe Gen360TM die op allerlei fronten klaar is voor een digitale en nog ruimtebesparendere toekomst. Aan Liftinstituut de eer om de typegoedkeuring voor Europa én de eerste ingebruiknamekeuringen in Nederland te verzorgen.

Bij de MICA-uitvoering van de Gen360 voert de monteur het onderhoud vanuit de liftkooi uit.

‘De Gen360 is niet zomaar een lift, maar een digitaal platform voor verticale mobiliteit – volledig opnieuw uitgevonden’, zo vat de Otis-site de Gen360TM in één zin samen. Iets wat Otis-medewerkers Alex Saueressig en Ronald Egbers alleen maar kunnen beamen. Alex: “We hebben het design opnieuw uitgevonden, net als de service, de manier van beveiligen en de beleving in de lift.”

“Om met het design te beginnen: voor architecten is de kop van de liftschacht vaak een sta-in-de-weg. Met de Gen360 houden we die dakopbouw veel lager. Daardoor kan de architect mooiere gebouwbanden maken. Met de MICA-uitvoering van de Gen360 is het zelfs mogelijk om uitsteeksels op het dak te vermijden. De monteur kan bij deze uitvoering het onderhoud namelijk vanuit de liftkooi uitvoeren. Daarvoor kan hij het dak van de liftkooi laten zakken. Zo is het veiligheidshekje boven op de liftkooi niet meer nodig.”

Remote support

Als het gaat om service en onderhoud, heeft de nieuwste Otis-lift veel te bieden. Ronald: “De Gen360 beschikt over verschillende camera’s op de kooi en onder de kooi. Bij een storing kan de remote servicemonteur nu bijvoorbeeld op afstand zien of de grendels zijn gevallen en hoe ze zijn gevallen. Ook voor de servicemonteur op locatie hebben de camera’s voordelen. Die kan bijvoorbeeld via het scherm zien hoe de liftput erbij ligt. Is er niet of nauwelijks sprake van vervuiling, dan hoeft de monteur de put niet in. Dat scheelt tijd en het is een ‘onveilige’ handeling minder.”

Ook op het vlak van IoT (Internet of Things) maakt Otis een sprong voorwaarts: “Konden we voorheen op afstand alleen in de besturing kijken, nu kunnen we via trillingsensoren bijvoorbeeld zien hoe goed de deuren open en dicht gaan. Op basis van deze informatie kunnen we onze monteurs doelgerichter aansturen. Moet er direct een monteur heen? Of is er sprake van minder spoed? Zo kunnen we klanten die met spoed op ons zitten te wachten, sneller van dienst zijn.”

De monteur laat het dak van liftkooi zakken voor onderhoud.

Prettige rit

De Gen360 is beschikbaar met tal van extra’s die een positieve beleving in de lift bevorderen. “Met eCall kun je de lift via een app bedienen. Zo kun je de lift al naar je toehalen als je nog in de parkeergarage loopt. Verder beschikt de lift over een groter eView-beeldscherm. Kon de gebouwbeheerder hier eerst alleen tekst en foto’s laten zien, nu kun je er ook video’s tonen.”

De eerste Gen360’s in Nederland zijn inmiddels geplaatst: in Leiden en Wapenveld. Voor de ingebruiknamekeuring schakelde Otis de inspecteurs van Liftinstituut in. Alex: “Al jaren weten we dat bij hen de kennis en expertise zit. Voor een soepel lopend keuringsproces hebben we ze in een vroegtijdig stadium toegang gegeven tot de certificatiegegevens. Het is een volledig nieuwe lift, dan is het prettig dat de keurende instantie weet wat ze kunnen verwachten.”

Elektronische vang

Ronald: “Er is zoveel nieuw aan dit product dat onze monteurs er al 27 e-learningmodules voor moeten volgen. Dan kun je van een inspecteur niet verwachten dat hij er direct mee aan de slag gaat. Je ziet dat ze er bij Liftinstituut heel veel moeite insteken om die keuringen goed voor te bereiden.”

“Neem bijvoorbeeld zo’n nieuw detail als de elektronische vang van de Gen360. Een vang zorgt ervoor dat, zelfs al zouden de banden breken, de lift altijd veilig wordt opgevangen en tot stilstand komt. Vroeger werd dat door een mechanische vang geregeld. Daarbij moest dan nog een aparte snelheidsbegrenzer meedraaien, waarvoor een kabel en in de put een spangewicht nodig waren. Al die extra onderdelen zijn verdwenen – dat scheelt ook in de onderhoudsfase.”

Veiligheidskeurmerk en -certificaat

“Je merkt dat Liftinstituut vooraf van de hoed en de rand wil weten, bijvoorbeeld als het gaat om zo’n elektronische vang. Dat zorgt ervoor dat ook het laatste deel van het proces tot oplevering – de inspectie – soepel verloopt. Neemt natuurlijk niet weg dat de inspecteurs scherp zijn op ieder detail. Gelukkig konden beide liften in Leiden en Wapenveld hun goedkeuring wegdragen. In beide liften prijkt dan nu ook het Liftinstituut-veiligheidskeurmerk.”

Meer informatie over de Gen360 is te vinden op: www.otis.com