Liftinstituut wijst winkelend publiek op risico’s van onjuist roltrapgebruik.

Zware spullen mee op de roltrap, geen hand op de leuningband, slechte schoenen en druk met je smartphone. Dit zijn situaties die zich dagelijks voordoen, met mogelijk vervelende ongevallen tot gevolg. Met die reden vraagt Liftinstituut dit jaar aandacht voor veilig roltrapgebruik tijdens de jaarlijkse Safety Awareness Week.

Cijfers van VeiligheidNL toonden eerder al aan dat er jaarlijks ruim 500 mensen op de spoedeisende hulp terechtkomen door een roltrapongeluk. En dan zijn er nog alle kleinere incidenten waarbij het goed afloopt. Deze worden meestal niet gemeld.

Bewustwording van veilig gebruik

Met de campagne ‘Freeze!’ benadrukt Liftinstituut al jaren dat een veilige roltraprit begint met veilig gedrag. De kernboodschap: neem geen zware spullen mee, sta stil en houdt de leuningband vast. Dit jaar richt Liftinstituut zich tijdens de Safety Awareness Week ook op ongelukken die ontstaan door onoplettendheid of verkeerd gebruik van de roltrap.

De campagne speelt zich dit jaar online af door middel van vijf animaties welke ieder op een ludieke manier duidelijk wijzen op foutief roltrapgebruik.

  • Roltraptip 1: Zware koffers? Veel spullen? Neem de lift.
  • Roltraptip 2: Scootmobiel, rollator of fiets meenemen? Neem de lift.
  • Roltraptip 3: Na het afstappen meteen doorlopen. Hou het einde van de roltrap vrij.
  • Roltraptip 4: Zet voeten niet tegen de zijkant van de roltrap.
  • Roltrap tip 5: Hou sjaals, jassen, veters en lange kleding weg bij trede en leuning.

Meer weten?

Voor meer tips over het veilig gebruiken van de roltrap kijkt u hier.