De Vraag van Vandaag: kun je handmatig bedienbare liftdeuren vervangen door automatische deuren?

In de rubriek De Vraag van Vandaag behandelen we veel gestelde liftvragen van klanten. Deze keer gaan we in op de liftdeuren. Hoe makkelijk kun je handmatig bedienbare liftdeuren vervangen door automatische? En wat zijn de technische mogelijkheden als de liftschacht niet breed genoeg blijkt voor automatische liftdeuren? Voor de beantwoording van deze Vraag van Vandaag tekent Marc Jeuken, productmanager Inspecties.

Steeds meer gebouweigenaren willen hun handmatig bedienbare schachtdraaideuren vervangen door automatische liftdeuren. Soms is die wens er, omdat de oudere liftgebruikers met weinig kracht moeite hebben met het openen van de zware deuren van de lift. Soms wil de gebouweigenaar af van de minder veilig aanvoelende open kooi, waarbij liftgebruikers de deuren en beplating tussen de verdiepingen voorbij zien komen.

Is het mogelijk om handmatige bedienbare liftdeuren te vervangen door automatische liftdeuren?
De technische mogelijkheden die de liftindustrie momenteel biedt om handmatige bedienbare schachtdraaideuren door automatische liftdeuren te vervangen, zijn bijzonder ruim. Echter, de onmogelijkheden zitten vaak in de bouwkundige omgeving – lees: in het gebouw zelf. Voor automatische schuifdeuren is er namelijk links en/of rechts ruimte nodig in de schacht. Die ruimte is er vaak niet. De schacht kan bij liften met handbediende deuren namelijk vrij smal zijn – niet veel breder dan de handbediende deuren.

Wat zijn de technische mogelijkheden als de liftschacht niet breed genoeg is voor automatische schuifdeuren?
Is de zware draaideur een belasting voor veel oudere bewoners in het pand? Dan kan de liftproducent een arm aan het plafond van de liftkooi aanbrengen. Deze speciale arm duwt de schachtdraaideur automatisch open wat het betreden van de lift voor mensen met weinig kracht stukken eenvoudiger maakt.

Voor gebouweigenaren die veel waarde hechten aan een kooiafsluiting, is er de mogelijkheid om vouwdeuren in de liftkooi te laten aan brengen door het onderhoudsbedrijf en de liftproducent. De bewoners in het gebouw moeten dan nog wel zelf de schachtdraaideur handmatig openduwen.