Hoe veilig gaat Nederland met de lift? Liftinstituut en Buddy Vedder testen het met een quiz in de lift

‘Hoe gevaarlijk kan een lift nou zijn?’ Tijdens de tiende Safety Awareness Week vroeg Liftinstituut op ludieke wijze aandacht voor de onbekende risico’s van de lift. Met een hilarische quiz in de lift overviel presentator Buddy Vedder, onder meer bekend van Holland’s Got Talent, nietsvermoedende shoppers met drie liftvragen. Wie zelf de eigen liftkennis wilde testen, kon de liftquiz spelen op liftveilig.nl.

Liftinstituut-directeur John van Vliet benadrukt het belang van tien jaar veiligheidscampagnes: “Een liftpassagier die vastzit in de lift, de liftdeuren opentrekt en in de liftschacht valt. Een hond die door een te lange hondenriem bijna stikt. Kinderhandjes op een glazen deur die worden meegetrokken in de zijkant van de liftdeuren… Het is zomaar een greep uit de ongevallen die ontstaan, doordat mensen niet weten waarop je moet letten als je in de lift stapt.”

Quiz met Buddy Vedder

Van Vliet gaat verder: “Je kunt een lift nog zo vaak keuren, maar een lift is pas echt veilig als je ‘m ook veilig gebruikt. Daarom investeren we bij Liftinstituut behalve in goede keuringen ook in voorlichting. Dat doen we met een jaarlijks terugkerende veiligheidsweek. Dit jaar heeft presentator Buddy Vedder ons geholpen om de veiligheidsboodschap over te brengen. Hij presenteerde de UP&DOWN liftquiz midden in een winkelcentrum en verraste nietsvermoedende liftpassagiers met quizvragen over liftveiligheid.”

De opnames van de quiz vonden plaats in Shopping Center Alexandrium in Rotterdam. “Die gezichten als de liftdeuren opengaan en dat Buddy Vedder opeens voor hun neus staat. Dat was goud.” Met de quiz nodigt de presentator ook de rest van Nederland uit om de eigen liftkennis te testen op liftveilig.nl. Deze quiz kan het hele jaar door worden gespeeld.