Liftinstituut opereert CO2-neutraal. Hoe zit dat precies?

Regelmatig krijgen onze accountmanagers van klanten de vraag hoe duurzaam Liftinstituut opereert. Sales manager Richard Vos: “We merken dat steeds meer organisaties en VvE’s de aandacht voor duurzaamheid in hun keuze voor een keuringsorganisatie meewegen. Bij Liftinstituut opereren we sowieso CO2-neutraal.”

Vos neemt ons graag mee in de CO2-reducerende maatregelen die Liftinstituut door de jaren heen al heeft genomen. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar alle inspecties in het land, dan proberen we deze zoveel mogelijk te clusteren. Door een vroegtijdige planning en een slimme routebepaling – mogelijk gemaakt door de nieuwste software op dit gebied – kunnen we zoveel mogelijk inspectieadressen in dezelfde buurt of regio aandoen. Dat scheelt heel veel kilometers.”

Vernieuwende dienstverlening
Ook door vernieuwing in dienstverlening reduceert Liftinstituut het aantal kilometers: “Voor een liftkeuring is behalve een inspecteur ook een ondersteunende monteur nodig. Nu is het vaak nog zo dat een monteur van het onderhoudsbedrijf wordt ingeschakeld om te assisteren bij de liftkeuring. Bij Liftinstituut bieden we nu ook keuringen aan, waarbij wij zelf voor die assisterende monteur zorgen. Dat leidt tot CO2-reductie.”

“Enerzijds rijden er dan geen twee auto’s meer naar één locatie. Regelen we zelf de assistentie, dan verplaatsen inspecteur en monteur waar mogelijk zich met één auto. Anderzijds zorgt de aanpak ervoor dat liftkeuringen vrijwel altijd doorgaan. Nu komt het wel eens voor dat een monteur van een onderhoudsbedrijf opeens naar een storing moet, waardoor we de inspectie moeten verplaatsen. Gevolg: extra kilometers terugrijden om die keuring in te halen.”

Verscherping CO2-normen wagenpark
Behalve minder kilometers zet Liftinstituut ook in op een groener wagenpark. “Met diesel rijden we niet meer. Inspecteurs en accountmanagers die voor een nieuwe auto gaan, mogen nog wel een benzine-auto kiezen, maar daarbij geldt wel een maximale uitstootnorm. Liever hebben we natuurlijk dat ze voor een elektrische auto gaan. We maken die keuze voor hen extra aantrekkelijk met een voordelige regeling. Waarom we het niet verplichten? Omdat niet iedere medewerker oplaadmogelijkheden bij de eigen voordeur heeft.”

Ook in de rapportage van alle inspecties kiest Liftinstituut voor duurzaam: “Gingen er voorheen nog inspectierapporten op papier de deur uit, nu krijgen klanten altijd een digitaal rapport van hun periodieke keuring. Dat scheelt niet alleen dozen papier, de klant is ook eerder op de hoogte van eventuele aandachtspunten in de rapportage.”

Trees for All
Hoewel op de goede weg, blijft er nog voldoende CO2-uitstoot over om te reduceren. Deze uitstoot compenseert Liftinstituut volledig met investeringen in de bosprojecten van Trees for All: “Via deze niet-commerciële aanbieder van CO2-compensatie – mét CBF-keurmerk – dragen we bij aan de herbebossing en bescherming van duurzame bosprojecten in onder meer Nederland, Oeganda, Bolivia en Costa Rica. De projecten van Trees for All dragen ook nog eens bij aan betere leefomstandigheden en aan behoud van miljoenen bomen die anders jaarlijks zouden verdwijnen.” 

Vos benadrukt dat deze investering geen extra kosten met zich meebrengt voor klanten. “Bij Liftinstituut nemen we graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door klant te zijn van Liftinstituut draag je bij aan ons streven om de wereld duurzamer te maken.”

Duurzamere liften
Tot slot heeft Vos nog een tip voor alle Liftinstituut-klanten die ook in de bedrijfsvoering op zoek zijn naar CO2-besparende maatregelen. “Veel lift- en roltrapproducenten bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid van ledverlichting in de lift. Ook kun je ervoor kiezen om bij een stilstaande lift de besturing op een slaapstand te zetten. Wie na installatie zeker wil zijn dat de beloofde energiereductie ook wordt behaald, kan kiezen voor onze energieprestatiemeting. Wij geven daarna het Energie Prestatie Certificaat af.”

Wie nog vragen heeft over de duurzaamheidsprestaties van Liftinstituut en het Energie Prestatie Certificaat, kan daarvoor terecht bij de eigen accountmanager.