Bekrast of aangetast roestvrijstaal in liften vaak herstelbaar

Veel rvs-liftinterieurs raken in de loop van de tijd beschadigd. Krassen en aantasting door agressieve schoonmaakmiddelen of urine zijn daar voorbeelden van. Inmiddels zijn er mogelijkheden om daar wat aan te laten doen.

Tijdens een schoonmaakklus aan een lift kreeg directeur-eigenaar Oscar Hagen van Cleanevator de vraag of hij ook rvs-delen (roestvast staal) bij liften en roltrappen kon repareren of renoveren. Hij was er wat door overvallen, maar ging ermee aan de slag. Hagen: “Ik had eigenlijk nooit de intentie om rvs te gaan poetsen en polijsten, maar inmiddels doen we dit alweer ruim twee jaar.”

Specialistisch gereedschap

“In eerste instantie deed ik deze werkzaamheden nog allemaal met de hand, maar inmiddels gebruik ik hiervoor gespecialiseerde apparatuur.”

RVS-herstel in de praktijk

Als voorbeeld hoe bij rvs-behandeling tewerk wordt gegaan, noemt Hagen het weghalen van krassen in rvs na de bouwperiode van een lift. Maar ook bij bestaande liften weet het bedrijf het rvs zo schoon te maken en te herstellen dat dit er net zo mooi uitziet als bij de oplevering.

Bij beschadigingen van rvs gaat het overigens niet alleen om krassen, maar kan het ook nodig zijn om corrosie, etsing (vlekken of strepen), of ‘vliegroest’ te verwijderen. Hagen: “In dat geval passen we een zuurbehandeling toe. Daarna gebruiken we speciale oliën of preventieve coatings om hernieuwde aantasting te voorkomen dan wel te vertragen.”