Lopen op rolpaden niet gevaarlijk

In een eerder artikel gaf het Liftinstituut aan dat je beter niet kunt rennen op de roltrap. Roy Bahadoer, productspecialist roltrappen bij het Liftinstituut, verwoordde het als volgt: “Een roltrap of een rolpad is een machine die dient om personen van één niveau naar een ander te transporteren. Het is daarbij niet de bedoeling om op een roltrap of pad te gaan lopen en rennen.’’

Hierop kwam reactie van de heer Jos Scheffelaar, technisch manager afdeling Terminal Real Estate bij Luchthaven Schiphol. Hij gaf aan dat waar het rolpaden betreft (horizontale transportsystemen, zie afbeelding) het wél heel gebruikelijk is dat mensen hierop lopen en daarbij anderen passeren die ervoor kiezen te blijven staan, zich met één hand vasthoudend aan de meebewegende leuningband. Er is dan geen sprake van een gevaarlijke situatie, maar van een goede manier om doorstroming te bevorderen. Om het struikelgevaar bij de afstap van de rolpaden op de luchthaven te voorkomen, wordt een gesproken waarschuwing gegeven. Wie kan zich niet de damesstem herinneren die vriendelijk waarschuwt: “mind your step”? Daarbij komt dat mensen die lopen op een rolpad vaak bewuster gebruik maken van dit rolpad omdat ze actief bezig zijn. Ze missen de afstap dan vaak minder snel dan stilstaande gebruikers, die nog weleens afgeleid raken en vergeten dat ze de afstap naderen.

Reactie Liftinstituut

We legden deze reactie voor aan Bahadoer. Hij geeft Scheffelaar gelijk: “Op een horizontaal rolpad, of een rolpad met een flauwe helling zou het inderdaad kunnen zijn dat er gelopen wordt en dat is dan acceptabel. Zeker als er ook aandacht gevestigd wordt op de naderende afstap. Rennen is echter niet aan te raden.”